Ozonowanie – najlepszy sposób neutralizacji kwasu masłowego.
Co to jest kwas masłowy? Jak pachnie kwas masłowy? Jak wykonać kwas masłowy? Jak śmierdzi kwas masłowy? Kwas masłowy jak usunąć zapach? Jak wygląda neutralizacja kwasu masłowego? Gdzie występuje kwas masłowy? Jakie są objawy kontaktu z kwasem masłowym? Czy kwas masłowy jest niebezpieczny? Kwas masłowy zagrożenia? Kwas masłowy zastosowanie? Kwas masłowy z masła? Kwas masłowy czym neutralizować?
Są to pytania często zadawane nam przed klientów. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w wykonywaniu usługi ozonowania oraz wielokrotnemu i skutecznemu wykonaniu usługi neutralizacji kwasu masłowego, możemy zagwarantować, że ozonowanie w pełni usuwa zapach kwasu masłowego. Ataki kwasem masłowym zdarzają się coraz częściej. Zapraszamy do zapoznania się z informacjami jak postępować po ataku kwasem masłowym -> link <-
Co to jest kwas masłowy?
Kwas masłowy (kwas butanowy) – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów karboksylowych. Występuje w zjełczałym maśle, nadaje lekko gorzki posmak wielu serom. Jego sole i estry to maślany. W mniejszych stężeniach (10–100 ppm) nadaje potrawom lekko gorzki smak z zauważalną słodką nutą. W nieco większych stężeniach jego zapach kojarzy się wielu ludziom z wymiocinami, ze względu na to, że to właśnie ten związek nadaje charakterystyczny zapach wymiocinom małych dzieci, które są nadmiernie karmione mlekiem. W większych stężeniach ma ostry, intensywny, trudny do zniesienia zapach zjełczałego tłuszczu. Likwidację zapachu przyspiesza wietrzenie i ozonowanie. Źródło: link
Jak pachnie kwas masłowy?
W większych stężeniach jego zapach kojarzy się wielu ludziom z wymiocinami, ze względu na to, że to właśnie ten związek nadaje charakterystyczny zapach wymiocinom małych dzieci, które są nadmiernie karmione mlekiem.
Jak wykonać kwas masłowy? Gdzie występuje kwas masłowy?
Kwas masłowy produkuje się najczęściej w tzw. masłowej fermentacji skrobi, w której do wodnego roztworu skrobi dodaje się bakterii normalnie stosowanych do fermentacji serów. Podobnie do kwasu masłowego działa popularny środek odstraszający na dziki. Często to właśnie on jest używany przez atakujących.
Kwas masłowy – zastosowanie
Kwas masłowy ma zastosowanie w produkcji środków zapachowych, barwników i leków. Estry kwasu masłowego często mają zapach przyjemny dla ludzi i są stosowane w przemyśle spożywczym do produkcji esencji owocowych. Na przykład maślan butylu ma zapach ananasa. Badania fizjologii przewodu pokarmowego wykazały, że kwas masłowy ma podstawowe znaczenie jako substrat używany przez komórki nabłonka jelitowego do produkcji energii. Kwas masłowy dostarczany w pożywieniu (sery twarde, mleko i jego przetwory, kiszonki – ogórki, kapusta) praktycznie nie ma znaczenia, ponieważ jest zużywany zanim dotrze do jelita cienkiego. Fizjologiczne znaczenie kwasu masłowego polega na jego oddziaływaniu na ścianę jelit, florę bakteryjną jelit, narządy i tkanki poza przewodem pokarmowym, po wchłonięciu go do krwi
Te działania sprzyjają utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji jelit oraz zachowaniu integralności nabłonka jelitowego.
Jakie są objawy kontaktu z kwasem masłowym? Czy kwas masłowy jest niebezpieczny? Kwas masłowy zagrożenia?
W zależności od czasu ekspozycji i stężenia substancji kwas masłowy może wywoływać ból gardła, kaszel, uczucie pieczenia, skrócony oddech (zadyszka), trudności w oddychaniu. Źródło: ILO i WHO
Jak wygląda neutralizacja kwasu masłowego?
Skutecznym sposobem pozbycia się zapachu kwasu masłowego jest ozonowanie, substancja utrzymuje odór długo, zapach jest bardzo trudny do usunięcia. Aby zminimalizować okres wyłączenia pomieszczeń z użytkowania bardzo ważnym jest najkrótszy możliwy czas od rozlania kwasu masłowego do uruchomienia odpowiednio dobranych generatorów ozonu. Źródło: https://ozonpiorun.pl/kwas-maslowy/